top of page

Suferi in tacere...

Viata ,pentru majoritatea ... e atat de simpla !!

Te nasti intr-un sat sau oras,poate nu rea mare,sau daca ai norocul chiar in mijlocul junglei de beton...

Se spune,sau asta ar trebuie sa crezi defapt,ca parintii sunt cei care te iubesc neconditionat, inca de la nastere,nu contest asta,dar poate cu trecerea timpului dispare farmecul acela al familiei.Ti se spun lucurui frumoase,parintii tai cred ca tu esti cel mai bun si mai pretios din lume. Dar intrebarile sunt altele... Pana cand cred parintii tai asta?Sau cand esti mare nu mai esti asa iubit fata de cum erai cand erai mai mic?

De ce o parte din copii sunt mai putin iubiti de parinti decat altii?Desi parintii ii ingrijesc cum pot ei mai bine ,ii cresc si le ofera ce au mai bun.... Sau : De ce unii parinti isi iubesc un copil mai mult decat un altul?Sau de ce fac acele diferente intre frati? Crestere si comportamentul parintelui conteaza oare si de cum am fost noi crescuti si educati? Eu cred ,si sper sincer, sa nu fie asa,iar ,in general, se spune ca incerci sa nu repeti greseala sau greselile facute de parintii tai.Incerci ,sau poate ca nu,si faci tot posibilul sa-ti cresti copiii altfel decat ai fost tu crescut,ca sa nu ajunga sa fie si copii tai dezamagiti de proprii lor parinti. Dar,totusi,e posibil ca parintii,sa aiba dreptate? Nu spun ca nu e posibil ca copilul sa fie cel care a gresit sau care greseste, dar tu ca parinte, cu o anumita varsta si cu experienta de viata, in loc sa te certi cu el, incearca si comunica cu el ca sa cadeti de acor pe un subiect, nu sa repeti cu el, greseala pe care au facut-o parintii tai cu tine,pentru ca tu asta incerci sa eviti.

Imi amintesc de un film pe care l-am vizionat in trecut si mi-am amintit de el acum, cand scriu aceste randuri. Era vorba in film despre un moment in care fiica ii spuse tatalui " te iubesc foarte mult"iar tatal i-a raspuns la randul lui " eu te iubesc mai mult" si atuncifetita si-a intrebat tatal din curioztate " de ce tot timpul cand iti spun ca te iubesc imi raspunzi ca tu ma iubesti si mai mult"? iar tatal emotionat pana la lacrimi i-a raspuns" cand vei avea copii vei intelege!". Cred ca sunt suficiente aceste cuvinte....


Insa sunt unele familii in care lucrurile nu stau chiar asa de ,,roz'' si mereu ii auzi pe ai tai ca se cearta,maica-ta spunandu-si cat e de proasta ca l-a luat pe tatal tau si spunandu-ti ca ii pare rau ca a ales sa fie cu el(aici intra alte discutii in tema, dar voi vorbi pe viitor intrun alt articol).

Tu ca si copil, elev ,care ai fost la scoala si intelegi putin cum stau lucrurile in viata, inveti si esti printre primii,Mai ai si o sora sau un frate, iar daca tu ai reusit, parintii aupretentia ca si el sa iti cace pe urme si il vad pe el, cu toate ca e mai mic, mai pretios. Maica-ta e mandra,are cu ce se lauda, vecinele sunt invidioase si isi cearta copii ca de ce nu pot si ei ca si cutarica.Tatal tau care nu a facut scoala pentru ca in trecut nu erau suficiente resurse ca sa trimiti copilul la scoala,din cauza comunismului si acum e sofer de tir,muncitor in constructii, cioban la oi,sau cine stie pe unde colinda lumea ca sa faca bani sa iti ofere tie un viitor. Acum cand afla ca esti printre primii a scoala, bea în cinstea ta se lauda in stanga si in dreapta,si dupa iti scoate ochii prin faptul ca iti ofera conditii, te cearta pentru ca nu faci cum spune el si daca ai ceva de spus dupa ce el a terminat ridica tonul la tine, tipa si daca mai ai si ghinionul te alegi cu o snopeala buna, pentru ca el nu este in stare ca comunice cu propriul copil ,are idei fixe si crede ca il comanzi,pe cand tu doar iti doresti sa porti o conversatie cu tatal tau si sa ii spui ce idei ai tu. El nu e de acord si faci cum spune el, ca el are mereu dretate si daca il contrazici, risti sa o iei pe cocoasa. Esti la liceu,zilele trec, situatiile se repeta la nesfarsit,certurile sunt tot mai dese,insa nu spui nimic la nimeni, suferi in tacere si treci prin toate singur, tu in felul tau, fratii sau surorile in felul lor, iar tatal tau la fel...



Ajungi la facultate ,incepe o erioada mai calma,speri insa afli ca nu este asa,mama ta iti trimite scrisoare ca poate sa moara linistita ca se cearta cu tatal tau,care desi e plecat ii plac aventurile,a uitat de ea si o inseala cu orice femeie pe care o intalneste in cale, iar ea pe ascuns tot la fel face, pentru ca incearca sa isi gaseasca linistea in batele altuia.

In aceeasi scrisoare,afli ca bunicul tau zice ca el vrea sa te vada insurat si ca moare dupa aceea, desi si el si-a batut bunica pana a fugit de acasa,iar acum consuma alcool de nu il mai poti desparti de el.

Stai la camin sau in gazda si te descurci cu mancare de acasa sau cu ce iti gatesti tu cand mai apuci sa vi de la cursuri, esti extenuat si simti ca nu mai poti, dar tragi tare ca sa ii ti impreuna pe ai tai ,sa ii faci mandrii si se intampla sa fi aici esti printre fruntasi...

In al treilea si al atrulea an de facultate, te duci si muncesti ce prinzi si daca ai noroc lucrezi la pc la fel de usor cum lucrai si la camp cand erai mic!

Stai cateva luni neplatit, dupa acele luni seful biroului iti zice: "Avem un post liber". Accepti chiar salariul minim pe economie. O suni pe maica-ta si-i dai raportul. E atat de fericita incat, se gandeste ca, acum ca te-ai realizat ar putea sa vina sa stea cu tine,sau sa mearga sa munceasca pentru ca nu mai poate sta langa tatal tau,langa scandal si langa bataie.


La job vii primul si pleci ultimul. Lucrezi in weekend si de-acasa. Esti ultra-obedient si pupincurist,colegii sunt scarbiti de tine, seful te place si te exploateaza. Iti mareste salariul. Poti chiar sa ii trimiti si maica-tii niste bani.

Te insori cu cea mai frumoasa fata din viata ta, probabil nu le convine alor tai,dar asta este, e viata ta acum, tu iei propriile decizii,fie bune fie rele. E si ea venita in locul unde locuiesti tu, dar nu a avut succesul tau. Faceti nunta ,toata familia se aduna. Maica-ta plange, bunica-ta care se intoarce de departe sa te vada plange si ea bunicul nu moare, in schimb e mort de beat taica-tau.

Bunicul tau a murit, de bunica ta nu mai stii nimic, voi ati facut un copil si maica-ta vine la voi sa va creasca plodul, taica-tau e tot la birt si isi vinde si pamantul cumparat in trecut sa mai aiba ce bea. Nu esti fericit, dar esti implinit sau asa crezi...


Parintii sunt priemele modele in viata, insa depinde de trecutul fiecaruia,insa tu, la randul tau, incearca sa nu repeti greselile din trecut,oricine ai fi!

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page